تفاوت های حسابداری صنعتی و مالی چیست؟
حسابداری صنعتی و مالی از شاخه های اصلی علوم حسابداری هستند که هر کدام دارای کاربردهای خاص می باشند. در حسابداری صنعتی به تحزیه و تحلیل عملکردهای عملیاتی سازمان و شرکت ها پرداخته شده و به مدیران کمک می شود تا در زمینه های برنامه ریزی تولید و مدیریت منابع تصمیمات مناسبی را اخذ نمایند.
حسابداری مالی به تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی و اقتصادی در سازمان و شرکت ها می پردازد و گزارش های دقیقی را در رابطه با وضعیت مالی سازمان ها ارائه می دهد.
اما این دو شاخه حسابداری دارای یک سری تفاوت ها با یکدیگر هستند. پیشنهاد می کنیم برای اطلاع از تفاوت حسابداری صنعتی و مالی تا انتهای این مطلب را مطالعه فرمائید.
در ادامه جهت مطالعه مطالب ذیل با ما همراه باشید.
مقایسه حسابداری صنعتی و مالی
به طور کلی اگر بخواهیم تفاوت حسابداری صنعتی و مالی را مورد بررسی قرار دهیم بایستی این دو شاخه حسابداری را از چندین لحاظ مقایسه نمائیم.
در ادامه مطلب به مقایسه جامع حسابداری صنعتی و مالی خواهیم پرداخت.
اهداف حسابداری
حسابداری صنعتی و مالی هر دو در اهداف حسابداری تفاوت دارند. در حسابداری مالی هدف اصلی ارائه گزارشی تحت اطلاعات مالی به سازمان ها می باشد. اما در حسابداری صنعتی هدف اصلی بهبود عملکرد عملیاتی سازمان ها است.
دوره زمانی
در حسابداری مالی گزارش دهی به صورت سالانه یا فصلی ارائه می شود. در حالی که در حسابداری صنعتی اطلاعات هزینه ها به صورت روزانه یا هفتگی تجزیه و تحلیل می شوند تا مدیران بتوانند به موقع تصمیمات مناسب را اخذ کنند.

گزارش دهی
گزارش های حسابداری مالی مطابق با استانداردهای بین المللی تهیه می شوند و شامل تصاویری از وضعیت مالی شرکت، ترازنامه و صورت سود و زیان می باشند. اما در حسابداری صنعتی گزارش ها به صورت جزئی تر بوده و بیشتر بر فرآیندهای تولیدی تمرکز می شود.
مخاطبان اصلی
در حسابداری مالی مخاطبان اصلی ذی نفعان خارجی شرکت ها هستند. اما در حسابداری صنعتی مدیران داخلی سازمان یا شرکت ها به عنوان مخاطبان اصلی در نظر گرفته می شوند.
وظایف مهم حسابداری صنعتی
حال در خصوص تفاوت حسابداری صنعتی و مالی برای اینکه تفاوت های این دو شاخه حسابداری را بهتر درک نمائید قصد داریم در ادامه مطلب به آشنایی با وظایف حسابداری صنعتی و مالی بپردازیم.
از جمله مهم ترین وظایف حسابداران صنعتی عبارتند از:
برآورد هزینه های تولید
هزینه های تولید شامل دو دسته هزینه های مستقیم تولید و هزینه های غیر مستقیم تولید می شوند. هزینه های مستقیم تولید هزینه هایی هستند که به صورت مستقیم بر روی کالا تأثیر می گذارند و شامل حقوق و دستمزد کارکنان و مواد اولیه می شوند.
لذا هزینه های غیر مستقیم بر روی تولید محصول تأثیر مستقیم نداشته و بیشتر بر روی کسب و کار تأثیر دارند. هزینه هایی همچون هزینه های بازاریابی، حقوق و دستمزد در این دسته قرار می گیرند.
تهیه و ارائه گزارش
از وظایف اصلی حسابداران صنعتی تهیه گزارش عملکرد سازمان می باشد. این گزارشات شامل دو دسته گزارشات درون سازمانی و گزارشات برون سازمانی هستند.
در گزارش های درون سازمانی اطلاعاتی در خصوص میزان مصرف مواد اولیه ارائه می شود. لذا گزارش های برون سازمانی به منظور آگاهی از سود و زیان شرکت ها تهیه می شوند.
رسیدگی به امور انبار
از جمله وظایف حسابداران صنعتی می توانیم به رسیدگی به امور انبار اشاره کنیم. حسابداران صنعتی حواله ها و ورود و خروج انبار را بررسی می کنند و با استفاده از گزارش های حسابداری برنامه ریزی خرید و تولید را انجام می دهند.
وظایف مهم حسابداری مالی
حسابداران مالی دارای وظایف مختلفی هستند که از جمله مهم ترین آن ها عبارتند از:
تهیه گزارش های مالی
حسابداران مالی از سود و زیان ماهانه و ترازنامه گزارش تهیه می کنند و آن را در اختیار مدیران و ذی نفعان شرکت و سازمان ها قرار می دهند.
ارائه مشاوره برنامه ریزی بودجه
از وظایف دیگر حسابداران مالی ارائه مشاوره به مدیران و صاحبان سهم برای برنامه ریزی مالی و بودجه می باشد. حسابداران مالی می توانند مدیران را در برآورد بودجه ها کمک کنند.
بررسی موجودی
حسابداران مالی موجودی کالاها و مواد اولیه را بررسی می کنند و نتایج آن را به مدیران سازمان ها ارائه می نمایند. این کار موجب می شود تا تصمیم گیری های مناسبی برای تأمین کالاها و مواد اولیه اخذ گردد.

شباهت های حسابداری صنعتی و مالی
ضمن تفاوت حسابداری صنعتی و مالی باید بدانید که این دو شاخه حسابداری دارای یک سری شباهت ها نیز هستند که از جمله آن ها می توانیم به استفاده از اصول حسابداری یکسان در دو حسابداری اشاره کنیم.
در هر دو شاخه حسابداری از اصول حسابداری یکسان استفاده می شود، فقط ممکن است تأکید بر این اصول در هر دو شاخه کمی تفاوت داشته باشد.
لذا در هر دو نوع حسابداری از داده های مالی به عنوان منبع اصلی برای تجزیه و تحلیل استفاده می شود.
اهمیت استفاده از حسابداری صنعتی و مالی
از دلایل اصلی اهمیت حسابداری صنعتی در شرکت ها می توانیم به تفکیک درآمد هزینه ها و محاسبه سود و زیان اشاره کنیم. در این حسابداری اطلاعات دقیقی از هزینه ها در هر مرحله از تولید محصول دریافت شده و امکان تهیه گزارش سود و زیان برای هر محصول فراهم می شود.
در واقع در حسابداری صنعتی قیمت دقیق و تمام شده محصول محاسبه شده و هزینه های شرکت برآورد می شود، از این طریق می توان میزان سود و زیان شرکت ها را محاسبه کرد.
اما از جمله دلایل اهمیت حسابداری مالی می توانیم به موارد ذیل اشاره کنیم:
- تهیه گزارش های دقیق و کاربردی
- ارزیابی عملکرد شرکت در دوره های زمانی مختلف
- تعیین سود و زیان
- مشخص نمودن درآمد و هزینه های شرکت
پیشنهاد پایانی به سروران عزیز
امید داریم با مطالعه محتوای این مقاله اطلاعات لازم را در خصوص تفاوت حسابداری صنعتی و مالی کسب کرده باشید.
شما می توانید برای بهره مندی از ارائه خدمات حسابداری در شرق تهران از حسابداران مجرب و کارآمد در گروه حساب ۳۶۰ کمک بگیرید.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر از طریق راه های ارتباطی ذیل با مشاوران مجرب ما در ارتباط باشید.
راههای ارتباطی با گروه حساب ۳۶۰
آدرس: تهران – ستارخان – باقرخان – نبش خیابان فرزین جنوبی – پلاک ۷ – طبقه سوم – واحد ۴
بدون دیدگاه