معرفی انواع کنترل های داخلی در حسابرسی شرکت ها
سیستم کنترل داخلی به ساختار کنترل داخلی در یک سازمان گفته می شود که هدف از اجرای آن توانایی بیشتر هیأت مدیره برای کنترل بهتر سازمان و دستیابی به اهداف مالی و عملیاتی کشور می باشد.
در واقع کنترل داخلی شامل روش ها و سیستم هایی است که جهت حفاظت از دارایی ها و مراقبت از تمامی بخش ها برای پیشبرد اهداف شرکت صورت می گیرد.
علاوه بر این کنترل های داخلی می تواند برای رعایت قوانین و پیشگیری از سرقت دارایی و کلاهبرداری ها در شرکت مؤثر باشد. از همین رو اجرای سیستم کنترل داخلی در حسابرسی شرکت ها اهمیت پیدا می کند.
در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع کنترل های داخلی در حسابرسی شرکت ها بپردازیم.
لطفاً در ادامه جهت بهره مندی از مطالب پیش رو با ما همراه باشید.
سیستم کنترل داخلی چیست؟
کنترل داخلی به سیاست ها و روش هایی اطلاق می شود که به منظور دستیابی به اهداف کنترل داخلی صورت می گیرد. از جمله این اهداف شامل ارزیابی کارایی و سودمندی، حفاظت از دارایی ها در برابر تقلب و کلاهبرداری و رعایت قوانین و مقررات مرتبط می باشد.
در واقع می توان گفت به منظور اینکه سیستم اطلاعاتی دور از خطا باشد و به خوبی عمل کند نیاز به سیستم کنترل داخلی خواهد بود.
اجرای سیستم کنترل داخلی این اطمینان را می دهد که فعالیت های واحدهای اقتصادی به کلی در راه هدف های سازمان صورت گیرند. به طوری که منابع مورد نیاز برای رسیدن به این اهداف در دسترس قرار داشته باشد.
آشنایی با انواع کنترل های داخلی در حسابرسی
به طور کلی کنترل های داخلی در حسابرسی شرکت ها شامل دو نوع می شوند که کنترل های داخلی اداری یا عملیاتی و کنترل های داخلی حسابداری یا مالی نام دارند.
در ادامه مطلب به بررسی هر کدام از انواع کنترل های داخلی در حسابرسی شرکت ها خواهیم پرداخت.
کنترل داخلی اداری یا عملیاتی
کنترل های داخلی اداری یا کنترل های عملیاتی اقداماتی هستند که برای اطمینان از رعایت برنامه ها و دستورالعمل ها و رسیدن به اهداف و سودمندی عملیات شرکت انجام می گیرند.
این نوع کنترل داخلی در حسابرسی شرکت ها با فرآیند تصمیم گیری مرتبط است که به صورت مستقیم مورد توجه حسابرسان مستقل قرار نخواهند گرفت.
از جمله نمونه هایی از کنترل داخلی اداری می توان به اجرای طرح های سازمانی اشاره کرد.

کنترل داخلی حسابداری یا مالی
از انواع کنترل های داخلی در حسابرسی شرکت ها کنترل حسابداری یا مالی می باشد که در راستای اطمینان از صحت و درستی اسناد و مدارک و صورت سود و زیان مورد استفاده قرار می گیرد.
کنترل های داخلی حسابداری شامل دو دسته کنترل های پایه و کنترل های انظباطی می شوند. کنترل های پایه به حداقل کنترل های داخلی اطلاق می شود که در هر سازمانی برای دستیابی به اهداف کنترل مالی به کار می روند.
از جمله نمونه هایی از کنترل داخلی پایه می توان به نگهداری از اسناد و دفاتر برای ثبت فعالیت و تهیه صورت مغایرت بانکی اشاره کرد.
کنترل های انظباطی اغلب در شرکت هایی کاربرد دارند که حجم فعالیت آن ها گسترده و متنوع می باشد. این دسته از کنترل داخلی حسابداری خود شامل سه نوع کنترل های سرپرستی، کنترل های حفاظتی و کنترل های تفکیک می شوند.
مزیت های کنترل داخلی در حسابرسی شرکت ها
از جمله مهم ترین مزایای انواع کنترل های داخلی در حسابرسی شرکت ها می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
جلوگیری از تقلب و کلاهبرداری های مالی
همانطور که می دانید کلاهبرداری های مالی در واحدهای تجاری امروزه افزایش یافته است. اما با اجرای کنترل های داخلی می توان با بررسی های مکرر و تفکیک وظایف احتمال تقلب و سوء استفاده های مالی را به حداقل رساند.
بهبود کارایی عملیاتی
کنترل های داخلی منجر به بهبود عملیات کارکنان می شوند و از همین رو حسابرسی و گزارشات مالی به صورت دقیق تر انجام خواهد شد. لذا این سیستم در حسابرسی با رفع نقاط ضعف به سازمان ها کمک می کند تا ضمن صرفه جویی در هزینه ها فعالیت خود را به صورت مؤثرتر ادامه دهند.
اطمینان از صحت اطلاعات مالی
از جمله دلایل اهمیت و مزایای انواع کنترل های داخلی در حسابرسی شرکت ها می توان به اطمینان از صحت اطلاعات مالی اشاره کرد.
با اجرای سیستم کنترل های داخلی فرآیندهای گزارش دهی و حسابداری با اطمینان از صحت اطلاعات مالی صورت خواهند گرفت.
لذا کنترل های داخلی این امکان را برای حسابرسان فراهم می آورند تا اطلاعات مالی را با صحت بیشتری ارزیابی نمایند.

کنترل داخلی در حسابرسی شرکت ها توسط چه کسی انجام می شود؟
اجرای کنترل های داخلی در حسابرسی شرکت ها توسط حسابرسان انجام می گیرد. در مواردی که سیستم کنترل داخلی عملکرد ضعیفی داشته باشد حسابرس با بررسی اسناد و بازبینی از کلیه شمارش های موجود کنترل های داخلی را مورد آزمایش قرار می دهد و بر این اساس راهکارهای بهتری را برای شرکت یا سازمان ها ارائه می نماید.
اجرای حسابرسی کنترل داخلی
برای اجرای حسابرسی کنترل داخلی مؤثر و موفق نیاز به مهارت و تخصص حسابرسان مجرب خواهد بود. در ابتدا برای اجرای سیستم کنترل داخلی برنامه ریزی دقیقی تهیه می شود که از طریق آن بخش های مورد نیاز برای بررسی تعیین می شوند.
سپس نوبت به اولویت بندی و تشخیص ریسک های مربوط به کنترل های داخلی می رسد و بر اساس آن روش ها و رویه های حسابرسی تدوین می گردند.
پس از طی مراحل فوق فعالیت های حسابرسی انجام می شوند که شامل مصاحبه با کارکنان شرکت و بررسی اسناد و منابع می باشد. با انجام حسابرسی در پایان نتایج ثبت می شوند و گزارشی حاوی اطلاعات مورد نیاز برای مدیران سازمان یا شرکت تهیه می گردد.
پیشنهاد پایانی به همراهان عزیز
شرکت ها و سازمان ها برای اطمینان از یکپارچه بودن اطلاعات مالی و حسابداری و جلوگیری از تقلب و سوء استفاده مالی نیازمند به کنترل های داخلی خواهند بود.
گروه حساب ۳۶۰ با برخورداری از حسابرسان مجرب و با تجربه برای اجرای انواع کنترل های داخلی در حسابرسی شرکت ها شما را یاری می نماید.
شما می توانید از طریق راه های ارتباطی ذیل کلیه اطلاعات لازم را در خصوص انجام خدمات حسابرسی داخلی در شمال تهران در شرکت حساب ۳۶۰ کسب نمائید.
راههای ارتباطی با گروه حساب ۳۶۰
آدرس: تهران – ستارخان – باقرخان – نبش خیابان فرزین جنوبی – پلاک ۷ – طبقه سوم – واحد ۴
بدون دیدگاه