حسابداری صنعتی چیست؟ | حساب ۳۶۰
حسابداری به معنی ثبت و ذخیره اطلاعات مالی، ارائه تجزیه و تحلیل و نتایج به صورت گزارش هایی به مدیران سازمان یا شرکت جهت تصمیم گیری مناسب و درست است. در واقع حسابداری را می توان راهی برای کنترل سلامت مالی، ارزیابی دارایی های مالی، بدهی ها و همچنین جریان نقدی در کسب و کارها تعریف کرد. حسابداری در حوزه های مختلفی نظیر پیمانکاری، بازرگانی و صنعتی فعالیت می کند.
برای کسب آگاهی در ارتباط با پاسخ سوال حسابداری صنعتی چیست؟ لازم است تا انتهای این محتوا با ما همراه باشید.
لطفاً جهت مطالعه و بهره مندی از محتوای پیش رو، با ما همراه باشید.
حسابداری صنعتی چیست؟
یکی از شاخه های علم حسابداری، حسابداری صنعت است. حسابداری صنعتی در واقع وظیفه محاسبه و ارزیابی بهای تمام شده محصولات را بر عهده دارد. یکی از کاربرد های مهم حسابداری صنعتی، ارزیابی در جهت ساخت کالاها به منظور کاهش هزینه ها و کنترل موجودی و همچنین تصمیم گیری دقیق برای قیمت گذاری کالاها اشاره نمود.
این نوع حسابداری یکی از دشوارترین انواع حسابداری است. حسابداری صنعتی که به آن حسابداری بهای تمام شده نیز می گویند، رشته ای از حسابداری مدیریت است که به تنظیم بودجه و تعیین هزینه های استاندارد، هزینه های واقعی عملیات، هزینه مراحل تولید، تجزیه انحرافات و تعیین سود آوری یا مصرف وجوه اجتماعی مربوط می شود.

وظایف حسابداری صنعتی چیست؟
در حالت کلی، حسابداری صنعتی دارای وظایف متعددی است. اما در ادامه به مهم ترین وظایف حسابداری صنعتی اشاره نموده ایم.
- همکاری و مشارکت در برنامه ریزی و اجرای برنامه ها و بودجه های سازمان
- جمع آوری، طبقه بندی و گزارش دهی از اطلاعاتی که به تصمیم گیری های مدیریتی می انجامد.
- برنامه ریزی و اجرای قوانین و ساختار هایی که علاوه بر بهبود وضعیت کنترل باعث کاهش هزینه ها نیز بشوند.
- تعیین ارزش موجودی های بخش های مختلف با هدف هزینه یابی و تعیین قیمت و همچنین کنترل میزان موجودی
- تعیین هزینه های انجام شده و به نسبت آن میزان سود به دست آمده
روش های حسابداری صنعتی
روش های حسابداری صنعتی به ۶ دسته تقسیم می شوند. در ادامه این روش ها را به طور مختصر بررسی کرده ایم.
هزینه یابی جذبی
کلیه هزینه های تولیدی نظیر مواد مستقیم، دستمز مستقیم، سربار متغییر ساخت، سربار ثابت ساخت در بهای تمام شده موجودی کالای در جریان ساخت منظور می شوند.
هزینه یابی مستقیم یا متغییر
تنها آن قسمت از هزینه های ساخت به محصولات منظور می گردد که به طور مستقیم با حجم تولید تغییر می نماید. در روش هزینه یابی مستقیم، دستمزد سربار ساخت جزء یکی از هزینه های متغییر تولیدی است. این هزینه در حساب کالای در جریان ساخت و در بهای تمام شده موجودی های آخر دوره منظور می گردد.
هزینه یابی برآورد یا تخمینی
هزینه ای که برای یک قرارداد یا تصمیم خاص پیش بینی شده است.
مخارجی که پس از فروش ایجاد می شود.
هزینه یابی سفارش کار
مجموعه از قواعد برای جمع آوری، تشخیص، ثبت و تخصیص هزینه های تولید و همچنین تفکیک سفارش ها در فرایند تولید از نقطه شروع تا پایان عملیات تولیدی است. در این روش هزینه های تولید هر سفارش به طور مجزا از سایر سفارش ها جمع آوری و ثبت می شود.
هزینه یابی مراحل تولید یا مرحله ای
بعضی از موسسات تولیدی دیگر که تولیدات آن ها برای آن که تکمیل شود مراحل مختلفی را طی می کند و محصولات آن ها به صورت انبوه و یکسان تولید می شود و از روش های هزینه یابی مرحله ای استفاده می کنند.
هزینه یابی استاندارد
هزینه یابی استاندارد پیامد طبیعی کاربرد کنترل بودجه ای است. در کنترل بودجه ای نتایج واقعی عملیات یک دایره با نتایج برنامه ریزی شده مقایسه می شود و این در حالی است که هزینه یابی استاندارد نتایج واقعی تولید و فروش یک محصول را با نتایج برنامه ریزی شده آن بررسی می کند. در روش هزینه یابی استاندارد، قیمت تمام شده پیش بینی و سپس عملکرد واقعی با آن مقایسه می گردد.

اهداف حسابداری صنعتی چیست؟
یکی از اصلی ترین اهداف حسابداری صنعتی تفکیک درآمد و هزینه و محاسبات سود و زیان ناشی از آن ها است و حسابداری صنعتی در جهت کاهش هزینه ها به تحلیل عناصر تشکیل دهنده یک محصول می پردازد. بدین ترتیب در صورتی که کالایی هنوز در خط تولید قرار نگرفته باشد، آنالیز تحلیلی خط تولید، مقایسه روند فعالیت و تمامی محاسبات حسابداری آن در قسمت های مختلف قابل محاسبه است. سر انجام امکان گزارش گیری سود و زیان را به تفکیک هر محصول فراهم می سازد که بر استراتژی تولید، نحوه برنامه ریزی سازمان تاثیرگذار است.
بررسی انواع هزنیه ها در حسابداری صنعتی
همان طور که می دانید هر محصولی که تولید می شود، هزینه هایی را در بر می گیرد. در ادامه انواع هزینه ها را مورد بررسی قرار داده ایم.
هزینه مستقیم
این نوع هزینه ها مستقیماً در ساخت محصول موثر هستند. این هزینه ها، شامل دستمزد مستقیم کارکنان و مواد اولیه می شوند.
هزینه غیر مستقیم
این نوع هزینه ها به طور مستقیم بر روی تولید محصول نقشی ندارند، اما به صورت کلی روی کسب و کارها تاثیر می گذارند. این هزینه ها شامل هزینه برق، آب، استهلاک، ماشین آلات و … می شوند.
ثابت
این نوع هزینه ها ارتباطی با حجم و نوع تولیدات در کارخانه ندارند. هزینه استهلاک ساختمان، اجاره، بیمه و … جزء هزینه های ثابت هستند.
هزینه متغییر
این نوع هزینه ها با میزان و حجم تولید رابطه مستقیم دارند. در واقع هر چقدر میزان تولید افزایش پیدا کند، این هزینه ها نیز بیشتر می شوند. به عنوان مثال هزینه برق و استهلاک ماشین آلات از جمله هزینه هایی هستند که با تغییر حجم تولید افزایش یا کاهش می یابند.
پیشنهاد ما به شما عزیزان
حسابداری صنعتی یکی از انواع حسابداری است. این فرایند به دقت بسیار بالایی نیاز دارند. تیم حساب ۳۶۰ به عنوان بهترین شرکت مالی و حسابداری در تهران با در اختیار داشتن بهترین حسابداری و حسابرسان این فرایند را به بهترین نحو و با حداقل میزان خطا اجرا می کند. گروه حساب ۳۶۰ با تکیه بر دانش و تجربه کاری ۲۰ ساله مدیران و کارکنان خبره خود، در حوزه های مختلف از جمله صنعتی، پیمانکاری و بازرگانی در سرتا سر کشور فعایت می کند. لذا شما عزیزان برای کسب آگاهی بیشتر می توانید از طریق پل های ارتباطی زیر اقدام کرده و به طور مستقیم این این مجموعه ارتباط برقرار کنید.
راههای ارتباطی با گروه حساب ۳۶۰
آدرس: تهران – ستارخان – باقرخان – نبش خیابان فرزین جنوبی – پلاک ۷ – طبقه سوم – واحد ۴
بدون دیدگاه